Ten Post T 050 302 29 16
Slochteren T 0598 423 031

Betaalbare woning van de toekomst

Samen met architect Jacob Veltman uit Winsum ontwikkelde Roorda & Veldman een nieuw flexibel woonconcept: betaalbaar, energieneutraal, levensloopbestendig en bestand tegen aardbevingen. En met tal van indelingsvarianten voor een brede doelgroep.

Jacob Veltman had een wens. De architect wilde een woning ontwerpen die naadloos aansluit op de wensen en verwachtingen van (toekomstige) inwoners van Noord-Groningen. Een comfortabel en toekomstgericht woningtype dat geschikt is voor een brede doelgroep. Voor zowel jonge startende gezinnen als voor senioren. Om zijn idee te verwezenlijken benaderde hij Roorda & Veldman om met hem mee te denken. Wat volgde was een periode vol overleg, brainstormen, ontwerpen en herontwerpen.

Eigentijds, duurzaam en veilig
‘Een prachtige samenwerking die uiteindelijk heeft geresulteerd in een aansprekend basismodel’, vertelt Aldert Veldman, directeur van Roorda & Veldman.

betaalbare_woning.jpg

’Maar om wat voor type woning gaat het nu precies? En vooral: wat maakt het ontwerp zo interessant? ‘Het is een betaalbare woning in houtskeletbouw met enorm veel mogelijkheden’, benadrukt Veldman. ‘Bedoeld voor iedereen die eigentijds, duurzaam en veilig wil wonen. Vanzelfsprekend is het een energieneutraal huis. Alle nieuw te bouwen woningen moeten vanaf 2020 immers energieneutraal zijn. Natuurlijk is de woning ook gasloos uit te voeren. Daarnaast is door extra zware constructies en extra dikke wapening een aardbevingsbestendig woningtype ontstaan. En omdat er de mogelijkheid bestaat voor een slaap- en badkamer op de begane grond is het huis tevens levensloopbestendig.’

Geschakeld of vrijstaand
Een flexibel woonconcept dus, dat door toekomstige bewoners naar eigen wensen en behoeften is in te vullen. Zo kan bijvoorbeeld relatief eenvoudig een kantoor met eigen ingang worden gerealiseerd, zodat bewoners ook aan huis kunnen werken. ‘De woning kan worden opgeleverd met houten gevelbekleding, maar desgewenst ook met een gemetselde buitenmuur. En, niet onbelangrijk: hij is zowel vrijstaand als geschakeld te bouwen. Dat maakt het huis dus ook interessant voor woningcorporaties.‘