Ten Post T 050 302 29 16
Slochteren T 0598 423 031

Een energieneutraal huis bouwen, waar begint u?

Een energieneutraal huis bouwen. Veel mensen willen het, maar waar begint u? Gaat u het zelf doen of toch met hulp van een specialist in duurzaam bouwen? Op deze pagina geven wij u een aantal voorbeelden van energieneutrale woningen die wij hebben gebouwd en tips die u kunt gebruiken voor uw eigen energieneutrale nieuwbouw woning.

Waarom een energieneutraal huis (laten) bouwen?

Vanaf 2021 moet elke nieuwe woning energieneutraal zijn. Die energiebesparende maatregelen zijn in ons wooncept “Vesti Fides” standaard gerealiseerd. Dat betekent dat vrijwel alle benodigde energie door de woning zelf wordt opgewekt. De woning beschikt standaard over lage temperatuurverwarming, een warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen. Maar vanzelfsprekend ook over een zeer goede isolatie van muren, dak en vloer. Bovendien is de woonkamer, de voornaamste leefruimte, georiënteerd op het zuiden. Met veel glas in de zuidgevel, zodat met name de winterzon de woning op een aangename manier kan verwarmen.

Energieneutraal huis bouwen

Duurzaam bouwen of energieneutraal bouwen?

Roorda & Veldman bouwt zowel duurzame, zeer zuinige, Schuurwoningen als energieneutrale huizen zoals het Vesti Fides concept. Het verschil tussen duurzaam en energiezuinig en energieneutraal bouwen is dat een duurzame woning goede materialen gebruikt en lage energiekosten heeft. Dit type woning is energiezuinig, maar dus niet 100% energieneutraal. Wilt u energieneutraal bouwen, dan moet u vanaf de basis toewerken naar “nul op de meter”. Enkel isoleren is niet voldoende voor een energieneutraal gebouw: u moet uw eigen energie opwekken en niet meer verbruiken dan de woning kan opwekken. Enkel dan heeft u een energieneutraal huis!

Zelf bouwen of laten bouwen?

U kunt uw energieneutrale huis zelf bouwen mits u voldoende bouwtechnische kennis heeft. Een huis bouwen is iets anders dan een keertje klussen: het vraagt vakmanschap en ervaring. Gaat u zelf bouwen dan is het aan te bevelen dat u een goede architect in de arm neemt en/of iemand die de bouw kan begeleiden. 

Als duurzaam bouwbedrijf hebben wij ruime kennis en ervaring opgebouwd met de realisatie van energieneutrale woningen. De lijntjes tussen architecten en installateurs liggen er en we hebben zelf een team van vakkundige mensen rondlopen waarop u kunt bouwen. Wij bouwen sinds 1920. Bouwen op vertrouwen noemen wij dat. Ook voor uw energieneutrale huis!

Nieuwsgierig naar onze energieneutrale bouwkunsten?

Neem dan eens vrijblijvend contact met ons op. Wij kunnen u adviseren en ondersteunen bij de bouw van uw energieneutrale huis. Tevens laten we u graag voorbeelden zien van huizen die wij eerder hebben gerealiseerd. Uw wensen zijn ons uitgangspunt. We horen graag van u!